Een nieuw bed kopen – Veel dingen om over na te denken

U wilt een bed kopen en bent op zoek naar informatie en tips over waar u op moet letten. Wij geven u de benodigde tips, zodat uw aankoop geen flop wordt.

Als u op zoek bent naar een nieuw bed, valt het op dat er veel reclame wordt gemaakt. Het is echter moeilijk informatie te vinden die van belang is voor een weloverwogen aankoop van het juiste bed.

Bed kopen – Veel dingen om over na te denken

Iedereen die op zoek is naar een bed, doet er verstandig aan eerst te bepalen welk type bed hij of zij wil kopen. Kijk of het bij uw specifieke situatie past.

We kunnen daarbij de volgende bed types onderscheiden:

houten bed

metalen bed

gestoffeerd bed

boxspring



Boxspring bed kopen

Wie een goed bed kopen wil, kan aan de hand van dit artikel een vrij goed beeld krijgen van de mogelijkheden. Wij geven bovendien speciale aandacht en tips, die vaak niet bekend zijn en voortvloeien uit de samenstelling van de afzonderlijke componenten.

Wij richten ons in dit artikel voornamelijk op de conventionele één- en tweepersoonsbedden, met conventionele lattenbodem en een conventionele matras.

Mocht uw voorkeur uitgaan naar een boxspring, dan verwijzen we u graag naar ons gedetailleerde artikel met alle essentiële tips over het kopen van een boxspring.

Bed kopen – Afmeting van het bed

Alle soorten ledikanten zijn er natuurlijk in verschillende maten. Bij de aangegeven afmeting van een bed wordt meestal het zuivere oppervlak om te slapen (en dus meestal de matras) bedoeld. De buitenmaat van het bed is meestal nog iets groter omdat de dikte van de ombouw er nog bijkomt.

Wanneer het hoofd- en de voeteneinde van het bed uit designoverweging verder naar buiten komen of een zeer dik hoofdbord wordt gebruikt (bijv. bij een gestoffeerd bed ), kunnen de buitenafmetingen veel groter uitvallen dan de matrasmaat. U moet hier terdege rekening mee houden bij de indeling van de ruimte!

Bed kopen – Probeer de verschillende maten uit!

Gestoffeerd bed kopen

Kortom, wij raden u in geval van twijfel aan eerder te kiezen voor een groter slaapoppervlak dan voor een beetje meer ruimte rond het bed. We kunnen niet genoeg benadrukken dat een mens ongeveer een derde van zijn leven in bed doorbrengt. Deze tijd is erg belangrijk voor ons welzijn en onze lichamelijke en geestelijke gezondheid!

Toch hoor je altijd het bezwaar dat het geen zin heeft om naar een groot bed te kijken, omdat de ruimte onvoldoende groot is. Onder de streep blijkt men bij een éénpersoonsbed vaak te kiezen voor een bed van 90 in plaats van 100 cm breed. Of, nog erger, de aankoop van een tweepersoonsbed van 160 cm, waar ook ruimte is voor een 180 cm breed model.

Wie een nieuw bed kopen gaat, kan dus het best onze visie ter harte nemen: “Zo groot als mogelijk, zo klein als nodig is”!

Bed kopen – Denk om de lengte

Een andere belangrijke opmerking is de lengte van het bed. De vuistregel hier: minimaal de eigen lengte plus 20 cm!

Nog steeds is een lengte van 200 cm voor vrijwel alle bedden de standaard. Trouwens, veel mensen zijn tegenwoordig aanzienlijk groter dan 180 cm. Ook al merkt u het ’s nachts niet echt (geen wonder, u slaapt tenslotte!): Een te kort lig oppervlak heeft een aanzienlijke invloed op de kwaliteit van de slaap!

Onwillekeurig trekt u de voeten op, omdat u anders met de tenen het voeteneinde of met het hoofd het hoofdeinde aanraakt. De slaper neemt, zonder het te beseffen, al snel daarna een embryonale slaaphouding aan.

Dit blijkt vaak pas als zich overdag onverklaarbare problemen voordoen, zoals met de halswervel, rugpijn, spierpijn, vermoeidheid en andere ongemakken. Het heeft vaak te maken met de lengte van het bed, terwijl er genoeg ruimte is in de slaapkamer.

Vaak weten mensen die een bed kopen niet, dat het vandaag de dag nauwelijks een probleem is om een bed van 210 of 220 cm lengte te krijgen. Bij de meeste gespecialiseerde beddenzaken zijn deze lengtes gewoon verkrijgbaar.

Bed kopen – Extra lengte voor een kleine meerprijs

Voor een extra lang bed betaalt u vaak weinig meer, de meerprijs bedraagt in de meeste gevallen slechts 10%. In toenemende mate zijn er tegenwoordig zelfs grotere bedden zonder meerprijs verkrijgbaar. Ook voor lattenbodems en matrassen valt de meerprijs mee, de extra kosten bedragen ook hier vaak 10% tot een maximum van 20%.

Wanneer u deze extra kosten over een heel bed berekent, inclusief bedbodem en matras(sen), valt het enorm mee, als u het vergelijkt met de opties bij het kopen van een nieuwe auto!

Dat doet me denken aan een verhaal dat ik zelf ooit heb meegemaakt. Een goed geklede klant komt in de winkel en wil een bed kopen. “Het moet iets fatsoenlijks te zijn, het oude bed is in elkaar gezakt en de veren steken uit de matras. Maar het hoeft niet de allerduurste te zijn”.

Tijdens het gesprek wordt al snel duidelijk dat de man eigenlijk op zoek is naar de goedkoopst mogelijke oplossing, maar dat niet duidelijk durft te zeggen. Het resultaat is uiteindelijk dat hij zijn oude bed, met een aantal tips van mijn kant, gaat repareren met een bodem van 69 euro en een matras van 98 euro. Beide zijn op voorraad en de klant wil het meteen meenemen, het past wel in zijn auto.

Ik wacht op hem in het magazijn en moet mijn ogen uitwrijven als ik de man voor zie rijden met zijn auto. Het was een luxe sedan in een prijsklasse boven de € 50.000. Een volle tank zou meer kosten dan de matras, dacht ik bij mezelf, om maar te zwijgen van een set exclusieve lichtmetalen wielen …

Het kan niet genoeg worden benadrukt: Gezien het belang van een comfortabele slaaphouding is deze extra investering zeker de moeite waard!

Bed kopen – Hoogte van het bed

Wanner u een nieuw bed kopen gaat, is het belangrijk naast de grootte ook aandacht te besteden aan de hoogte van het bed.

Met de hoogte wordt de bovenkant van het bed (meestal de matras) bedoeld. Het hoofd- en voeteneinde is in de meeste gevallen hoger, de zijkant van het ledikant is vaak enkele centimeters lager.

Naast de standaard hoogte van ongeveer 40-50 cm zijn er ook lagere bedden van 30 tot 40 cm. Sommige bedden zijn zelfs nog lager. Boven een hoogte van 50 tot 60 cm hebben de bedden van een zogenaamd comfort of senior niveau.

Bed kopen – Comfortabele hoogte

Gelukkig is de trend van steeds lagere bedden op zijn retour; zo zijn er steeds meer jongere mensen die een iets hoger bed kopen. Dit mag mogelijk niet logisch lijken, maar het opstaan uit een laag bed is toch een gedoe.

Uiteraard zijn de termen laag en hoog bij bedden zeer relatief, want het is natuurlijk sterk afhankelijk van de lengte van iemand, hoe het voelt. Maar met een gemiddelde lichaamslengte gaat opstaan uit een bed van ongeveer 45 cm vrij goed, vanaf 50 cm is het voor ouderen zelfs heel comfortabel.

Bed kopen – Ruimte in het kleinste hoekje

Wie ruimtegebrek heeft – en wie heeft dat niet? – gebruikt de ruimte onder het bed vaak om zijn spullen daar op te slaan.

Dat is natuurlijk verleidelijk, omdat deze plaats meestal nergens ander voor wordt gebruikt. Wanneer het bed niet op poten staat, maar een gesloten bodem heeft, kunnen de spullen onopvallend in de onder het bed aanwezige opslagruimte opgeborgen worden.

Sommige bedden zijn door de fabriek zo ontworpen, dat u onder de bedbodem toegang heeft tot opbergvakken.

Tot zover gaat alles goed! Er moet echter altijd aandacht besteed worden aan een belangrijk ding! Een bed, vooral de matras, moet namelijk altijd goed kunnen ventileren!

Bed kopen – Een bed moet kunnen ademen

Iemand zweet per nacht tot een halve liter lichaamsvloeistof uit. Dit vocht wordt geabsorbeerd door het aanwezige beddengoed, vooral de matras en het dekbed.

Wanneer de ventilatie wordt geblokkeerd, doordat de opslagruimte tot aan de bodem is gevuld, wordt het bed langzaamaan steeds vochtiger. De slaapomgeving is ongemakkelijk klam en giftige schimmels vinden comfortabele omstandigheden waarin ze kunnen verspreiden.

Dus: Bij het kopen van een bed moet u er voor zorgen dat een eventuele opslagruimte onder het bed altijd zo is ontworpen dat er nog steeds genoeg lucht onder de matras kan komen. De opslagruimte mag om deze reden dan ook nooit helemaal volgepropt worden.

Bed kopen – Hard liggen is gezond! Een achterhaalde gedachte …

We horen nog steeds van veel klanten dat ze een zo hard mogelijke matras willen. Bij het proef liggen horen we opnieuw: “De zachte matras is weliswaar aangenamer, maar ik heb liever de hardere, want dat is gezonder voor je rug!”



Het is een hardnekkig vooroordeel dat blijkbaar moeilijk uit de hoofden is te krijgen. Vooral mannen beweren vaak dat ze beter liggen, sinds ze een plank onder hun matras hebben gelegd.

Bij navraag blijkt dan vaak dat ze op een matras en bedbodem liggen, die inmiddels bijna een Bijbelse leeftijd hebben bereikt. Aan de gedachte, dat de versleten matras de oorzaak zou kunnen zijn van de rugklachten, heeft verbluffend genoeg niemand gedacht.

Bed kopen – Matras en bodem op elkaar afstemmen

Geen orthopedisch chirurg, die iemand die een bed kopen wil, tegenwoordig nog zo’n advies geeft. De meerderheid van alle professionals is tegenwoordig van mening dat een matras puntelastisch dient te zijn. Dit betekent dat het oppervlak zich aan het lichaam van de slaper aanpast. Daarnaast is het van belang dat het elastisch moet zijn. Bij een harde matras lukt dit niet. Hou hier rekening mee, wanneer u een bed kopen gaat.

Echter, een puntelastische matras werkt alleen echt goed, als een verkeerde lattenbodem deze eigenschap niet teniet doet. Wanneer deze in feite te hard is, komt het weer dicht in de buurt van de bewuste plank. Maar als hij te zacht is, zakt de matras door en ligt de slaper met een holle rug.

Dus vergeet niet, als je een bed kopen gaat: Wanneer matras en bodem niet op elkaar zijn afgestemd kan dit sterke invloed hebben op de onderlinge ondersteunende kenmerken.

Bed kopen – Verstelbare bedbodem

Bed kopen verstelbare lattenbodem

Wanneer een potentiële koper hoort dat er lattenbodems zijn, waarmee je het hoofd- en voeteneinde omhoog kunt zetten, beginnen de ogen vaak te glanzen. “Dan kan ik het hoofdeinde hoger zetten, als ik ’s nachts nog wil lezen” horen we regelmatig.

Men moet echter in gedachten houden dat bijna niemand ’s avonds het hoofdeinde hoger zet, en dan, vlak voor het slapen gaan, uit bed stapt om het terug te zetten in de slaaphouding.

Wie regelmatig gebruik wil maken van dit plezier, moet eigenlijk een bed kopen met een elektrisch verstelbare bedbodem. Bij deze versie kan men in bed blijven liggen, terwijl het hoofd- en voeteneinde gemakkelijk kunnen worden aangepast.

Ook hier speelt weer dat de afzonderlijke componenten elkaar beïnvloeden. Een elektrisch verstelbare bedbodem heeft meestal een mechanisme, waarbij tijdens het omhoog zetten van het hoofdeinde andere delen zich naar beneden verplaatsen.

Daarom is het belangrijk bij het kiezen van het bed dat deze bewegende delen elkaar niet tegenwerken. Ook bij bedden met opberglades doet dit probleem zich voor. Dit bedenken mensen zich vaak onvoldoende, wanneer ze een nieuw bed kopen gaan.

De oplossing ligt in een verstelbare lattenbodem, waarvan het mechanisme zo is ontworpen, dat er geen bewegende delen in een neerwaartse richting bewegen. Deze zijn echter iets duurder dan de meer gangbare versies.

Bed kopen – U bent flexibel – is uw matras dat ook?

Als u hebt gekozen voor een elektrisch verstelbare lattenbodem, moet u aan nog iets anders denken. Als u het volledige gebruikscomfort van de matras wilt benutten, moet deze ook flexibel genoeg zijn, zodat ze de verschillende instellingen met scherpe hoeken kan volgen.

Wij hopen dat u een goed overzicht heeft gekregen van welke factoren van belang zijn bij het kopen van een nieuw bed. Wij hopen dat u de juiste beslissingen neemt en zult genieten van een goede nachtrust.