Boxspring kopen

Boxspring kopen.
Een boxspring kopen? Met de onafhankelijk informatie beschikbaar op www.welkeboxspring.nl vind je het perfecte model dat past bij je slaapkamer en slaapbehoeften.

De meest belangrijkste vragen vind je hier :

 • Welke boxspring kiezen.
 • Welk bed, als je zacht of hard wilt liggen.
 • Welke boxspring voor senioren.
 • Welke boxspring bij welk lichaamsgewicht.
 • Welke elektrische boxspring kopen.
 • Welke boxpring bij rugproblemen.

Iedereen brengt een groot deel van zijn of haar leven door in bed. De kwaliteit en ontspanning van de slaap hangt af van de ondergrond waarop we slapen. Het juiste bed kiezen is dan ook een belangrijke keuze.

Wat is een boxspring?
Een boxspring (bed) kun je het beste omschrijven als een combinatie van een beklede (houten of metalen) bak op pootjes. In deze bak zijn metalen springveren of Bonell veren aangebracht, daar bovenop komt een matras en meestal een topper (topdek matras).

Wat is een boxspring combinatie?

 1. Bedbodem op poten.
 2. Houten of metalen bak met metalen veren (pocket/Bonell).
 3. Bak bekleed met stof.
 4. Matras.
 5. Topper (ook wel topmatras of topdek matras genoemd).

Opties om de combinatie uit te breiden en het bed compleet te maken.

 1. Hoofdbord.
 2. Voetenbord.

Boxspring kopen: kies de juisteEen boxspring bestaat dus uit een box (bak) met veren, een matras en een topper. De naam “Boxspring” is echter niet voldoende beschermd, waardoor er veel (goedkope) boxsprings bestaan, die enkel optisch op een echte boxspring lijken.

Als je een boxspring wilt gaan kopen is het belangrijk om, vooral bij de goedkopere modellen, te letten op het feit of de box niet leeg is, maar een goede verenkern bevat.

Boxspring kopen – waar moet je op letten?

boxspring aanbiedingAls de aankoop van een boxspring bed voor de deur staat, zijn er veel aspecten die bij de koop in de gaten gehouden moeten worden. Hieronder staat beschreven wat bij de koop vermeden moet worden en aan welke criteria de boxspring moet voldoen.

Vaak voel je pas of een bed goed of slecht gekozen is nadat je er een langere periode op hebt geslapen . Het is daarom erg belangrijk om van tevoren goede informatie in te winnen welk bed bij jouw situatie past. Het duurste bed is niet altijd de beste en de goedkoopste niet altijd de slechte.

Er zijn een aantal factoren die een rol spelen als het gaat om welke boxspring kopen, en welk bed het beste bij iemand past: het lichaamsgewicht, de slaapgewoonten, eventuele allergieën of veel transpireren zijn wel de belangrijkste om te noemen.

Rekening houdend met deze factoren kunnen kort samengevat de volgende adviezen worden gegeven bij de keuze van wel of niet een boxspring kopen:

Vering van Boxsprings – Pocket of Bonell

Vering is het meest belangrijkste onderdeel van dit type bed. Normaal gesproken hebben boxsprings pocketveren of Bonell veren.

Wat is het verschil?

boxspring-bonell-veringBonell veren zijn wat beweeglijker dan pocketveren en zijn vlak elastisch. Pocketveren zijn punt elastisch en bieden wat meer comfort, omdat ze zich preciezer aan het lichaam kunnen aanpassen. Voor de aankoop van een boxspring geldt dan ook dat tenminste de matras een kern van pocketveren moet hebben.

Met een lichaamsgewicht van meer dan 100 kg of voor mensen met rugklachten moet de boxspring van een  tonnen pocketvering zijn voorzien. Een Bonell vering is meer geschikt voor personen onder 100 kg.

Voor een nog betere ondersteuning kunnen tonnen pocketvering matrassen met meer dan 250 veren per vierkante meter zorgen.

De hardheid moet met het gewicht (en de lichaamslengte) van de persoon overeenkomen. Bij het kopen van een tweepersoons boxspring bed is het belangrijk om voor elke kant een individuele hardheid vast te leggen.

De hardheid is niet gestandaardiseerd en daarom moet in elk geval op de aanbevolen gewichtsaanduiding van de producent van het bed worden gelet.

boxspring pocketvering
Pocket-vering (ideaal voor mensen boven de 100 kg)

boxspring bonellvering

Bonell vering (geschikt voor mensen tot 100 kg)

Boxspring kopen: Massief hout

Een kwalitatief goed bed herken je ook aan het feit dat de basis (bodem) uit massief hout bestaat. Let er in ieder geval op dat vooral bij dragende delen (de dwarsverbindingen van de box) geen spaanplaat of houdvervangers zijn gebruikt. Deze kunnen een sterke en langdurige gewichtsbelasting namelijk niet volhouden. Je bed zal na langere tijd stuk gaan.

Topper of topdek matras

topper boxspringEen topper van visko biedt een zeer comfortabel slaapgevoel en werkt daarbij ook nog eens drukverlagend. Mensen die veel transpireren kunnen beter kiezen voor een topper van klima-latex. Mensen die graag op een hardere ondergrond slapen hebben meer aan een koudschuim topper.

In het geval van allergieën, bijvoorbeeld een allergie tegen huisstofmijt, zijn toppers van klima-latex, koudschuim of Visko even goed.

We adviseren een bed met topper, omdat zo het individuele ligcomfort kan worden bepaald. Let er bij de aankoop op dat het schuim van goede kwaliteit is. PU-schuim is normaal gesproken minder dan koudschuim toppers, omdat ze vaak geen goede ondersteuning bieden en er op den duur ligkuilen kunnen ontstaan.

Afhankelijk van de nachtrust is het mogelijk om een stevigere koudschuim topper of een zachtere Visko of Klima-latex topper te kiezen.

Lighoogte en motorische ondersteuning

Elektrische boxspringVoor oudere mensen kan het erg fijn zijn om een bed te kiezen dat hoog genoeg is, waardoor een comfortabele instap wordt gegarandeerd.

Een motor die het rug gedeelte van een bed omhoog kan zetten kan eveneens hulp bieden. Daarnaast is het ook erg handig om comfortabel TV te kunnen kijken in bed.

Voordelen:

De lighoogte – een boxspring bed is relatief hoog (de lighoogte is vaak tussen 50 en 70 cm) – vergemakkelijkt het in- en opstaan, wat vooral voor (oudere) mensen met gewrichts- en rugklachten een voordeel is.

Aankooptip:

Let er op dat de lighoogte bij het lichaam past; grote mensen hebben meer baat bij 70 cm, terwijl kleine mensen voor 60 cm of minder zouden moeten gaan.

De thermodynamische eigenschappen van de topper

Vooral de bovenop liggende koudschuim topper heeft goede thermodynamische eigenschappen. Door een goede warmte-isolering is dit ideaal voor mensen die het snel koud hebben.

Aankooptip:Hoewel koudschuim ook geschikt is voor de zomer, bestaan er ook speciale geperforeerde toppers van bijvoorbeeld klima-latex, die door van een extreem goede temperatuurregeling ook geschikt zijn voor de warme zomermaanden.

Nadelen:

Slechte vochtregulering bij imitatieleer. Vooral in het geval van imitatieleer kan het zo zijn dat vocht niet optimaal over de randen van de matras wordt afgevoerd. Hierdoor ontstaan na verloop van tijd stofvlekken, kringen etc. op de matras.

Aankooptip:

Bij bedden van imitatieleer bestaat op het gebied van matrassen vaak de keuze tussen een overtrek van imitatieleer of een lucht doorlatende dubbele overtrek (zodat alleen de basis en het hoofdgedeelte van imitatieleer zijn voorzien). Een dubbele overtrek is hier dus de betere keuze.

Optisch kan de dubbele overtrek worden bedekt, als de topper en de matras imitatieleer bevatten.

Warmte en vocht kunnen voor ligkuilen zorgen

Warmte en vocht kunnen er voor zorgen dat de wattering van de matras inzakt en er ligkuilen ontstaan.

Aankooptip:

Als er een topper op de matras ligt beschermt deze de matras en worden warmte en vocht verwijderd, voordat ze de matras überhaupt bereiken. Om het ontstaan van ligkuilen te vermijden is het belangrijk om op de samenstelling en de dichtheid van de wattering te letten.

De aangegeven hardheid is vaak incorrect

Volgens verschillende boxspring testen past de aangegeven hardheid van producenten vaak niet bij de daadwerkelijke lig eigenschappen van het bed. Dat wil zeggen dat op sommige bedden de slaper te ver inzakt, terwijl het bed een hogere hardheid aangeeft.

Aankooptip:

Aangezien de hardheid van elke beddenproducent anders is, is het belangrijk om deze te checken. Als je slim bent ga je proef liggen in een winkel en koop je hetzelfde bed (mogelijk) een stuk goedkoper online.
boxspring matras

Groot, zwaar en duur

1 persoons boxspringBoxsprings zijn vaak veel duurder dan een normaal bed met bodem en matras. Daarnaast nemen ze meer ruimte in en zijn ze een stuk zwaarder dan een normaal bed.

Naast de vaak erg hoge prijs (veelal vanaf € 1.000) hebben boxsprings ook het nadeel dat ze niet gemakkelijk kunnen worden getransporteerd door de ruimte die ze in beslag nemen en het gewicht.

Aankooptip:

Een tweepersoons bed bestaat uit twee boxspring bodems en twee matrassen, Het heeft niet alleen het voordeel dat de hardheid en de lig eigenschappen vaak voor elke kant apart kunnen worden aangepast, maar dit bed kan ook gemakkelijker worden getransporteerd.

Ondanks dat een boxspring veel gedeeltes heeft  (box, matras, topper, hoofdbord) is het transport dan zeer eenvoudig. Koop je een boxspring bij Wehkamp dan brengen ze die aan huis en heb je helemaal geen problemen met het transport.